Milky Way
Czas: 30 minut
Porcji: 20
Trudność: łatwe
Koszt: około 25 zł.
Składniki
Biszkopt:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa mleczna:
pół szkl. mleka
pół szkl. cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
25 dag masła lub margaryny
2 szklanki pełnego mleka w proszku
Polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
tabliczka mlecznej czekolady
6 łyżek mleka
Sposób przygotowania
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miekką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz